середу, 18 листопада 2020 р.

 


18 листопада відзначається Європейський день захисту дітей 

від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. 

    Україна відзначає цей день разом з іншими європейськими країнами. За оцінками, кожні 9 хвилин на веб-сторінці демонструються діти, які зазнали сексуального насильства та приблизно кожна п'ята дитина в Європі є жертвою тієї чи іншої форми сексуального насильства, і в 70-85% випадків кривдником є той, кого дитина знає.

     Оскільки сексуальна експлуатація дітей, зокрема, дитяча порнографія, проституція та усі інші форми сексуального розбещення дітей є руйнівними для дитячого здоров'я та психологічно-соціального розвитку, запобігання та захист дітей є обов’язком дорослих.

         Діти, які стали жертвами сексуального розбещення, відчувають сором, провину та страх. Дорослим варто уникати створення табу навколо сексуальних питань і переконатися, що діти знають, до кого звернутися при відчутті неспокою, тривоги або суму. Дорослі мають з увагою та розумінням ставилися до дитячих почуттів і поведінки.

         Існує багато причин, з яких дитина відмовляється йти на контакт з дорослою людиною або іншою дитиною. І волю дитини слід поважати. Діти повинні відчувати, що вони завжди можуть обговорити тривожні питання зі своїми батьками. Запобігати сексуальному насильству – обов’язок, перш за все, батьків. Дуже важливо аби дітям не доводилося захищатися самостійно.

         Дорослі, не будьте байдужими, завжди звертайте увагу на емоційний стан своєї дитини та докладіть максимум зусиль для з’ясування причин поведінки дитини. Тож, у випадку, коли Ваша дитина стала жертвою сексуальної експлуатації та насильства, не залишайте це напризволяще - одразу звертайтеся до правоохоронних органів та соціальних служб державної влади за місцем Вашого проживання з метою отримання соціальної, правової та психологічної допомоги у подоланні наслідків насильства.

         Пам’ятайте, що Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність не лише за скоєні злочини, а й за спробу його вчинення. Захистіть свою дитину!

 

Інформаційно-методичні матеріали, які раніше розробив чи адаптував Український фонд «Благополуччя дітей».

Для фахівців:  

Для спеціалістів та батьків дошкільнят:

Для спеціалістів та батьків дітей 7-11 років:

Для спеціалістів та батьків підлітків:

Навчіть дитину захищатися!

 

2 коментарі: